Η αλήθεια είναι η έννοια της απλότητας του σχεδιασμού είναι μεγάλο πράγμα, αλλά πάντα θα υπάρξει χώρος και “πρέπει” για την εγκατάσταση κάποιον αξεσουάρ. Θες γιατί η εταιρίες δεν θέλουν να τα τοποθετήσουν για λόγους κόστους, θες γιατί μας αρέσει η μοτοσυκλέτα μας να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, ή για όποιον άλλο λόγο μπορεί να σκεφτεί ο καθένας.
Ξεκινάμε μια σειρά με “προτάσεις” των πιο βασικών αξεσουάρ για την κάθε μοτοσυκλέτα βάση της εμπειρίας που έχουμε και οδηγώντας την, αλλά και “εξοπλίζοντάς” την.
Για το BMW R 1200 GS LC λοιπόν -το οποίο παίρνει πάνω από 30 αξεσουάρ- οι πρώτες αλλαγές που πρέπει να γίνουν (με όποια σειρά θέλετε) είναι :
- Προστατευτικά κάγκελα κινητήρα
- Προστατευτικά ψυγείων
- Ζελατίνα
- Επέκταση σταντ
- Ποδιά προστασίας
Και θα μου πεις (γενικότερα, σε αυτό το blog πολλά μου “λες”).. Γιατί ρε μεγάλε να μας βάλεις σε έξοδα;; Και απαντάω εγώ.. “δεν σε βάζω, δεν σε πιέζω.. εγώ προτείνω να δεις”πράγματα.. Για πάμε λοιπόν..
Προστατευτικά κάγκελα κινητήρα :
Από εμπειρία καθαρά στην επαφή του κυλίνδρου με το έδαφος, είναι πολύ πιθανό να ραγίσει και να έχουμε “ιστορίες”. Πέρα από το γεγονός του να χάνεις σιγά σιγά λάδια σε ταξίδι, το κόστος του καπακιού του κυλίνδρου ξεπερνάει τα 330,00 €. Για ποιο λόγο λοιπόν να μην βάλεις κάγκελα και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο;; Δες τα εδώ. Προτεινόμενα κάγκελα αυτά της SW-Motech
Προστατευτικά ψυγείων :
Εδώ είναι που έχουμε επίσης θέμα καθώς τα ψυγεία (έως το 2016) ήταν εντελώς ακάλυπτα με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κίνδυνος χτυπήματος τους ακόμα και από πέτρες που μπορεί να έρθουν προς το μέρος τους από το εμπρός όχημα. Πλανάται ένα ερώτημα , ένα νέο, ένα κάτι… ότι κόβουν το αέρα από τα ψυγεία.. Αυτό είχε γίνει μόνο με μια εταιρία η οποία δεν είχε σχεδιάσει σωστά τη ροή του αέρα και όντως υπήρξε μια μικρή άνοδος της θερμοκρασίας. Εμείς εγγυόμαστε ότι με τα ψυγεία που έχουμε στο MotoRAID δεν θα έχετε ποτέ πρόβλημα υπερθέρμανσης. Δείτε τα εδώ. Προτεινόμενα αυτά της ALTRider
Ζελατίνα
Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα καθώς αν θέλεις να ταξιδέψεις πραγματικά, πολλές ώρες και τόσο άνετα ώστε να μπορέσεις να βγάλεις χιλιόμετρα χωρίς να έχεις αυχενικό στις 2 ημέρες, θα πρέπει η ζελατίνα να αλλαχτεί. Με την εργοστασιακή στην ψηλή θέση ένας αναβάτης περί το 1,80 θα αρχίσει να νιώθει τον αέρα καλά στο κεφάλι του στα 115-120 χ.α.ω. Επιλογές υπάρχουν παρα πολλές, ακόμα και πολύ ψηλές όπου μπορείς να πηγαίνεις με 170 χ.α.ω και σχεδόν να μην καταλαβαίνεις τίποτα.. Παρόλα αυτά, εμείς προτείνουμε στην Powerbronze Flip-up καθώς ακολουθεί πιστα το σχεδιασμό της OEM ζελατίνας, και είναι 8 εκ. πιο ψηλή και 5 εκ. πιο φαρδυά και θα σου “δώσει” 25 χ.α.ω. άνεσης στο ταξίδι. Αν θέλεις πολύ μεγάλη κάλυψη ή είσαι 1,90+, κοίταξε την PUIG με την οποία άνετα ταξιδεύεις σε μεγάλες ταχύτητες.
Επέκταση σταντ
Άλλοι το λένε “χαζό”, άλλοι “^#&$:@#”. Η αλήθεια είναι οτι ενα τόσο μικρό πραγματάκι θα σου κάνει εύκολη τη ζωή.
Το πρώτο που διαπιστώνεις είναι οτι η μοτοσυκλέτα στο πλαϊνό σταντ είναι λίγο πιο όρθια. Άρα πιο εύκολο να σηκωθεί. Μετά από το αυτό, είναι πολύ χρήσιμο σε εδάφη όπως παραλίες, άμμο, λάσπες κλπ, να σταθεί η μηχανή πιο σωστά καθώς θα υπάρχει μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με το έδαφος και έτσι μειώνονται δραστικά οι πιθανότητες του να βουλιάξει μέσα. Μικρό και θαυματουργό.. Και δόξα το Θεό, υπάρχουν πολλές επιλογές.
Ποδιά προστασίας
Απλά βλέποντας τις εικόνες της BMW είναι πολύ εμφανές οτι η ποδιά που υπάρχει είναι πολύ μικρή. Πραγματικά, ακόμα και αν δεν οδηγείς εκτός δρόμου, είναι τόσο εύκολο να χτυπηθεί το μέρος εκεί. Πάρε μια ποδιά, και φύλαξε των αρκετών εκατοντάδων ευρώ σωλήνες.. Αν κάνεις enduro, νομίζω οτι πριν διαβάσεις αυτό το άρθρο έχεις ήδη προμηθευτεί την ποδιά.
Σίγουρα όλα αυτά δεν είναι εύκολο να αποκτηθούν σε μια νύχτα. Από την άλλη, πληρώνεις μια μηχανή κοντά στις 20.000 ευρώ, και “τσιγγουνεύεσαι” τα 200-300 ευρώ τα οποία στην ουσία θα σε προστατεύσουν απο κάτι που κάποια στιγμή από απερισκεψία ή κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιθανό να συμβεί.. Δες το το δάσος κα όχι το δέντρο και είναι σίγουρο οτι θα “κερδίσεις”.