Επιλογή κράνους – Τα βασικά

0
2690

Αν όχι το μεγαλύτερο θέμα που υπάρχει στην κοινή γνώμη, είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα.. και όχι γι’αυτούς που “μπανίζετε”, αλλά για τον απλό κόσμο που τώρα μπαίνει σιγά σιγά στο θέμα..

Αφού το βάλουμε στο μυαλό μας, ας έρθει η ώρα να το βάλουμε στο κεφάλι μας στην κυριολεξία..
Ο λόγος για το κράνος το οποίο μοιάζει να μοιράζει αλλεργία στους Έλληνες δικυκλιστές. Είναι αδιανόητο πως μπορείς και ανεβαίνει στο δίκυκλο και δεν φοράς κράνος.. Περπατάς στο δρόμο χωρίς παπούτσια ; Γιατί κάνεις το ανάποδο για το κεφάλι σου; Α, ξέχασα..το φοράς το κράνος..στον αγκώνα..
Παίρνοντας λίγο πιο σοβαρά, υπάρχει ένα απλό «κόλπο» για να είμαστε όσο γίνεται πιο ασφαλής όταν οδηγούμε. Το κράνος. Ναι. Αυτό μόνο.. που φοράμε στο κεφάλι.. Σαν τα παπούτσια λοιπόν , και το κράνος χρειάζεται να είναι στο σωστό μέγεθος.

Υπάρχουν τρεις τύποι κρανών, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Τα κλειστά, τα ανοιγόμενα και τα jet (ανοιχτά).

Το κλειστό κράνος το οποίο και είναι προτεινόμενο 100% για όλες τις χρήσεις, καθώς είναι ένα ενιαίο κέλυφος, που πάντα προστατεύει και το πηγούνι μας. Και πιστέψτε το, εκεί είναι ένα από τα πρώτα σημεία επαφής σε περίπτωση ατυχήματος. Είναι κατά βάση πιο ελαφρύ από τα ανοιγόμενα, και πιο οικονομικό στις πολύ βασικές του εκδόσεις. Υπάρχουν και επιλογές με εσωτερικές ζελατίνες προκειμένου να μην χρειάζεται να φοράμε γυαλιά ηλίου, ενώ κατα βάση έχουν καλύτερους αεραγωγούς από τα ανοιγόμενα.

 

Στη συνέχεια υπάρχει το ανοιγόμενο κράνος του οποίου το εμπρός μέρος μπορεί και σηκώνεται προς τα επάνω προκειμένου να μπορέσουμε να συνομιλούμε εφόσον χρειαστεί, αλλά και να παίρνουμε αέρα. Καλό είναι όταν κινούμαστε το κράνος να το φοράμε στην κλειστή θέση και πάλι για λόγους ασφαλείας. Επίσης τα ανοιγόμενα κράνη κατά βάση είναι πιο βαριά από τα κλειστά. Ο πραγματικός λόγος κατασκευής των ανοιγόμενων κρανών είναι να ταξιδεύουμε με κλειστό το κέλυφος, και όταν θέλουμε να κάνουμε μια στάση για να πάρουμε κάποιες πληροφορίες, να πιούμε λίγο νερό, να πάρουμε λίγο αέρα στατικά, να ανοίγουμε το κέλυφος. Παρόλα αυτά, είναι λυπηρό αλλά πλέον βλέπουμε χρήστες να το έχουν ανοιχτό ακόμα και όταν κινούνται στις Εθνικές Οδούς.
Τέλος υπάρχει και η “ανοιχτή» κατηγορία που ονομάζεται jet και δεν έχει καθόλου εμπρός κέλυφος προκειμένου να προστατεύει. Προσοχή εδώ, ειδικά το καλοκαίρι, επιλέξτε ένα jet κράνος με ζελατίνα και ας σας κόβει λίγο τον αέρα καθώς πηγαίνοντας για μπάνιο, δεν είναι κρίμα να έρθει μια σφίγγα και να «καρφωθεί» στο στόμα μας ;;;

 

Όποια επιλογή και να κάνετε, το κράνος πρέπει να είναι 100% εφαπτόμενο και να μας πιέζει, ειδικά στις πρώτες εφαρμογές, στα μάγουλα αλλά και στο κεφάλι μας γενικώς. Προσοχή, δεν λέμε να τα φοράμε και να μας πιάνει πονοκέφαλος.. Τα εσωτερικά υλικά είναι κατασκευασμένα από μαξιλάρια που έχουν την τάση να ανοίγουν, οπότε ΜΗΝ πάρετε ένα κράνος που θα είναι άνετο. Δεν το θέλουμε, δεν θα έχουμε προστασία. Κάτι επίσης σημαντικό είναι ότι κάθε μοντέλο έχει και διαφορετικό πλαίσιο μέσα, οπότε δεν είναι σπάνιο το μέγεθος Medium ενός μοντέλου να μην μας ταιριάζει, και το Medium μιας άλλης εταιρίας να μας είναι τέλειο. Δοκιμάστε πάνω από 2-3 επιλογές πριν την αγορά γιατί θα ταλαιπωρηθείτε στη συνέχεια.

Έπειτα βάλτε στην εξίσωση τι άλλο θα θέλατε από ένα κράνος. Υπάρχουν πλέον πολλές επιλογές με εσωτερικές ζελατίνες (προκειμένου να μην φοράμε γυαλιά ηλίου και πιέζουμε το κεφάλι μας), αντιαλλεργικές εσωτερικές επενδύσεις και πολλά άλλα.
Μεγάλη σημασία έχει να κλειδώνουμε το κράνος στο κάτω μέρος καθώς μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε ότι θα μείνει στο κεφάλι μας.

Μην ξεχνάτε να ρωτάτε αν υπάρχουν ανταλλακτικά από τα κράνη που παίρνετε. Παίρνοντας ένα φθηνό κράνος από ένα τυχαίο κατάστημα που δεν θα έχει ανταλλακτικά στη συνέχεια, κάνετε μια πολύ λάθος επιλογή, καθώς αν κάτι συμβεί και δεν υπάρχουν ανταλλακτικά θα χρειαστεί να πάρετε νέο κράνος.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται μέσα σε αστικό περιβάλλον..οπότε μήπως θα πρέπει να σοβαρευτούμε και να το βάλουμε καλά στο κεφάλι μας προκειμένου το κάθε βράδυ να καθόμαστε στον αγαπημένο μας καναπέ του σπιτιού μας, αντί σε ένα ράντζο (στην καλύτερη) ;;;