Τα 10 πιο Συχνά Λάθη στην Οδήγηση Μοτοσυκλέτας

0
27
Συχνά λάθη κατά την οδήγηση μηχανής

Αν οδηγείς μοτοσυκλέτα, σίγουρα θα έχεις ακούσει ή θα έχεις υποπέσει σε μερικά συχνά
οδηγικά λάθη. Μην ανησυχείς, δεν είσαι ο μόνος! Από τους αρχάριους μέχρι τους πιο
έμπειρους, όλοι κάνουμε λάθη, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο επικίνδυνα. Πάμε να δούμε τα πιο συχνά, ώστε την επόμενη φορά που θα βγεις στον δρόμο, να είσαι λίγο πιο σοφός και λίγο λιγότερο… αξιοθέατο για τα αυτοκίνητα γύρω σου!

1. Κράνος

κρανος

”Έλα μωρέ, πάω μέχρι τη γωνία.” Ναι, και τι νομίζεις; Ότι τα ατυχήματα συμβαίνουν μόνο στα μακρινά ταξίδια; Το κράνος είναι το Α και το Ω της ασφάλειας και αν νομίζεις ότι «δεν σου χρειάζεται», κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και στους ανθρώπους σου. Το να μη φοράς κράνος δεν είναι ένα απλό οδηγικό λάθος, είναι εγκληματικό! Βρες ένα ασφαλές και εγκεκριμένο κράνος και οδήγησε με ασφάλεια. Όποτε ανεβαίνεις στη μηχανή, θα πρέπει να το φοράς.

2. Λάθος στάση σώματος

Όταν βρίσκεσαι πάνω στη μηχανή, δεν είσαι σε πολυθρόνα. Η στάση του σώματος είναι
κρίσιμη, ειδικά στις στροφές και στις απότομες αλλαγές πορείας. Αν κάθεσαι υπερβολικά
χαλαρός ή πολύ σφιγμένος, η μοτοσυκλέτα δεν θα σε συγχωρέσει. Το σώμα σου πρέπει να
δουλεύει μαζί με τη μηχανή, όχι εναντίον της. Γι’ αυτό λύγισε λίγο τα γόνατα, κράτα τον κορμό σου ευλύγιστο και φρόντισε να νιώθεις άνετα αλλά έτοιμος για δράση!

3. Μη σέρνεις τα πόδια σου ενώ οδηγείς

Αν είσαι αρχάριος καταλαβαίνω ότι τα πόδια κάτω σου δίνουν μια “μεγαλύτερη σιγουριά”. Όμως, δεν είσαι σε παιδικό ποδήλατο. Το να αφήνεις τα πόδια σου να σέρνονται δεξιά κι αριστερά είναι επικίνδυνο και για σένα και για τους γύρω σου. Ένα χτύπημα σε πεζοδρόμιο, λακκούβα ή ακόμα και ένας απρόσεκτος οδηγός μπορούν να σου τραυματίσουν σοβαρά τα πόδια. Ανέβασε τα στα μαρσπιέ και κράτα τα εκεί, είναι μέρος του σώματός σου, όχι προέκταση του δρόμου!

4. Κακή εκτίμηση στις στροφές

κα

Βλέπεις τη στροφή, λες ”το χω”, μπαίνεις μέσα… και ξαφνικά η μηχανή δεν στρίβει, αλλά εσύ νιώθεις σαν να γυρίζεις σκηνή από ταινία δράσης. Η σωστή διαχείριση των στροφών είναι θέμα εμπειρίας, αλλά και σωστής τεχνικής. Πάντα να προσαρμόζεις την ταχύτητά σου πριν μπεις σε στροφή, να κοιτάς προς την έξοδο και να αφήνεις τη μηχανή να κάνει τη δουλειά της. Αν μπεις λάθος, το μόνο που θα στρίψει είναι το στομάχι σου από το άγχος! Επίσης, πάντα να φοράς προστατευτικά γιατί μπορούν να γλιτώσουν την πλάτη σου, τα γόνατα και τους αγκώνες από σοβαρές ζημιές.

5. Πατάς λάθος φρένο

Σε όλους μπορεί να συμβεί, ειδικά τον πρώτο καιρό. Αλλά αν έρχεσαι με μεγάλη ταχύτητα ,ο
μπροστινός τροχός μπλοκάρει, η μηχανή γλιστράει και ξαφνικά κάνεις… ακροβατικά. Το να
πατάς απότομα και δυνατά το μπροστινό φρένο είναι ένα από τα συχνότερα λάθη στην οδήγηση μοτοσυκλέτας και μία από τις πιο συχνές αιτίες ατυχημάτων. Το σωστό φρενάρισμα είναι τέχνη: χρησιμοποίησε και τα δύο φρένα ισορροπημένα, φρέναρε σταδιακά και μην πανικοβάλλεσαι. Το ζητούμενο είναι να σταματήσεις, όχι να εκτοξευτείς.

6. Δεν βγάζεις φλας

Επίσης ένα συχνό λάθος στην οδήγηση μοτοσυκλέτας, κι όχι μόνο. Μήπως νομίζεις ότι οι άλλοι οδηγοί θα μαντέψουν που θες να πας; Αν δεν δείχνεις πού πας, μην περιμένεις να σου κάνουν χώρο. Το φλας δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο, ούτε είναι «για τους άσχετους». Είναι ένα απλό, αλλά πολύτιμο εργαλείο επικοινωνίας στον δρόμο. Αν δεν το χρησιμοποιείς, απλά παίζεις με την τύχη σου.. Δεν είναι λίγα τα ατυχήματα που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν ο οδηγός
έβγαζε φλας.

7. Δεν ελέγχεις τα ελαστικά σου όταν πρέπει

έλεγχος ελαστικών

Τα λάστιχα σου είναι το μοναδικό σημείο επαφής με την άσφαλτο. Αν είναι φθαρμένα ή με
λάθος πίεση, κάθε στροφή γίνεται λαχείο. Ο τακτικός έλεγχος της πίεσης και της κατάστασής
τους μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια ομαλή βόλτα και ένα ανεπιθύμητο… σλάλομ. Μην τα αγνοείς, δεν θα σε προειδοποιήσουν πριν χάσεις τον έλεγχο. Έλεγξέ τα τακτικά και ειδικά όταν πρόκειται να κάνεις κάποια μεγάλη διαδρομή.

Δες τι άλλο πρέπει να ελέγξεις πριν από ένα ταξίδι με μηχανή.

8. Κυκλοφορείς με καμένα φώτα φρένων

Δεν είναι μυστικό: αν το φως του φρένου σου δεν ανάβει, οι οδηγοί πίσω σου δεν έχουν ιδέα ότι επιβραδύνεις. Και αν το καταλάβουν πολύ αργά… τα αποτελέσματα θα είναι πολύ σοβαρά. Ένας γρήγορος έλεγχος πριν ξεκινήσεις μπορεί να σου σώσει τη μέρα, και τον προφυλακτήρα κάποιου ανυποψίαστου οδηγού. Πρόκειται για ένα συχνό λάθος στην οδήγηση μοτοσυκλέτας που όμως διορθώνεται εύκολα και οικονομικά.

9. Δεν κατεβαίνεις όταν βάζεις βενζίνη

Μπορεί να βαριέσαι να κατέβεις, αλλά υπάρχουν κάποιοι κανόνες ασφαλείας. Δε σου ζητούν να κατέβεις από τη μηχανή γιατί φοβούνται το “πιστόλι”. Είναι ένας κανόνας ασφαλείας, γιατί αν κάτι πάει στραβά, όπως μια διαρροή ή μια σπίθα, θέλεις να μπορείς να αντιδράσεις άμεσα, όχι να κάνεις ακροβατικά πάνω από το ντεπόζιτο. Και αν σου φαίνεται υπερβολικό, θυμήσου ότι η φωτιά δεν κάνει διακρίσεις.

10. Μην υπερεκτιμάς τις δυνατότητές σου

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κανείς στην οδήγηση μοτοσυκλέτας, και το πιο
επικίνδυνο, είναι ο οδηγός να υπερεκτιμά τις δυνατότητές του. "Μπορώ να το πάω τάπα!" Ναι, αλλά μπορείς να το σταματήσεις εγκαίρως; Η υπερεκτίμηση των ικανοτήτων σου είναι το γρηγορότερο εισιτήριο για περιπέτειες που δεν θες. Δεν είσαι σε αγώνες MotoGP, οι δρόμοι δεν είναι πίστες, κι εσύ δεν είσαι ο Valentino Rossi. Αν δεν ξέρεις πώς να αντιδράσεις σε μια κρίσιμη στιγμή, η υπερβολική ταχύτητα ή οι επιπόλαιες κινήσεις μπορούν να σε κάνουν στατιστική. Να θυμάσαι, το σημαντικό είναι να επιστρέψεις σπίτι σου ολόκληρος, όχι να αποδείξεις πόσο γρήγορος είσαι.

Πολλά από τα συχνά λάθη που κάνουμε οδηγώντας μηχανή μπορεί να φαίνονται αστεία όταν τα συζητάμε, αλλά στον δρόμο μπορούν να γίνουν επικίνδυνα. Λίγη περισσότερη προσοχή και σωστή οδηγική συμπεριφορά θα σε κρατήσουν ασφαλή και, το κυριότερο, πάνω στη μηχανή σου! Και θυμήσου: καλύτερα να φτάσεις 5 λεπτά αργότερα, παρά να μην φτάσεις καθόλου.