Ταξίδι με Μηχανή: Τι Να Προσέξω

0
100
ταξιδι με μηχανη (

Έχεις πακετάρει τα πράγματά σου και είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις ένα ταξίδι με μηχανή. Μη βιάζεσαι! Υπάρχουν πράγματα που πάντα πρέπει να ελέγχεις. Πρόκειται για κάποιους βασικούς κανόνες που αν τους ακολουθείς θα αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Φυσικά δε μπορούμε να χωρέσουμε την παραμικρή λεπτομέρεια, αλλά θα σου πούμε τα πιο βασικά. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι πρέπει να προσέξεις πριν το ταξίδι με τη μοτοσυκλέτα, αλλά και τι πρέπει πάντα να έχεις μαζί σου σε αυτό.

Μια μέρα πριν το ταξίδι

Αφού η μηχανή έχει ελεγχθεί, την τελευταία μέρα πριν από το ταξίδι ρίξε άλλη μια ματιά στα ελαστικά και γέμισε το ρεζερβουάρ σου.

Έλεγχος ελαστικών

Όταν ταξιδεύεις φορτώνεις τη μοτοσυκλέτα με ένα σωρό πράγματα. Γι’αυτό το λόγο πρέπει να γίνει έλεγχος του αέρα των ελαστικών. Λόγω του βάρους, η πίεση των ελαστικών θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που έχουμε σε συνθήκες πόλης. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την ορισμένη από τον κατασκευαστή πίεση. Δες το εγχειρίδιο της μηχανής σου, καθώς σιγουρα θα αναφέρει αυτές τις πληροφορίες. 

Γέμισμα ρεζερβουάρ

Πολύ σημαντικό είναι να γεμίσεις το ντεπόζιτο από την προηγούμενη μέρα. Με αυτό τον τρόπο δε χρειάζεται να ψάχνεις βενζινάδικο τη μέρα του ταξιδιού, ενώ η μηχανή είναι φορτωμένη. Γέμισε από την προηγούμενη, λοιπόν, κι αν ένα ντεπόζιτο δεν είναι αρκετό, προγραμμάτισε που θα πρέπει να ξαναγεμίσεις για να μην ψάχνεις εκείνη την ώρα.

Σχεδιασμός διαδρομής

Σχεδιασμός διαδρομής

Κάτι ακόμα πολύ βασικό που πρέπει να προσέξεις πριν το ταξίδι σου με τη μηχανή, είναι να έχεις σχεδιάσει από πριν τη διαδρομή. Με αυτό τον τρόπο και θα γνωρίζεις πόσο χρόνο θα χρειαστείς, πόσες στάσεις θα κάνεις και σε ποια σημεία θα σταματήσεις. Επίσης αν πρέπει να ξαναγεμίσεις βενζίνη, δες σε ποιο σημείο της διαδρομής θα το κάνεις. Καλό θα είναι να έχεις πάντα μαζί σου κι ένα αδιάβροχο, γιατί μπορεί να βρέξει ανά πάσα στιγμή, ακόμη κι αν είναι καλοκαίρι.

Φόρτωμα μηχανής 

Έχει φτάσει η μέρα του ταξιδιού και ήρθε η ώρα να φορτώσεις τα πράγματα στη μηχανή. Υπάρχει κάποιος σωστός τρόπος; Ο κανόνας είναι ότι οι πιο βαριές αποσκευές πηγαίνουν πιο κάτω. Αυτό βοηθάει στη διατήρηση της ισορροπίας όταν η μηχανή κινείται με μικρή ταχύτητα. 

Ξεκινάμε να φορτώνουμε από τα πλαϊνά σακίδια της μηχανής, όπου βάζουμε τα πιο βαριά αντικείμενα. Αν υπάρχει και συνεπιβάτης, στη συνέχεια φορτώνουμε τη μπαγκαζιέρα με πιο ελαφριά αντικείμενα. Αν δεν υπάρχει συνεπιβάτης μπορούμε να φορτώσουμε τα αντικείμενα στη θέση του συνεπιβάτη. 

Tankbag

Όλοι μας έχουμε κάποια πράγματα που θέλουμε και πρέπει να έχουμε πάνω μας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Καλό είναι να έχουμε ένα tankbag για να αφήνουμε αυτά τα πράγματα εκεί. Αν έχουμε το κινητό μας ή τα κλειδιά μας στις τσέπες μας, ενδέχεται σε περίπτωση ατυχήματος να προξενήσουν έξτρα τραυματισμούς. Γι’αυτό το λόγο υπάρχει το tankbag. Εκεί φροντίστε να έχετε:

    • Προσωπικά αντικείμενα: Κλειδιά, κινητό, πορτοφόλι. Δεν πας πουθενά χωρίς αυτά. Επίσης μπορείς να προμηθευτείς και μια βάση κινητού για να βλέπεις και το gps.
    • Προσωπικά έγγραφα: Να έχεις δίπλωμα, άδεια, ασφάλεια και ταυτότητα γιατί θα σου ζητηθεί σε περίπτωση ελέγχου. Κρίμα να τα έχεις ξεχάσει, και η εκδρομή να σου βγει απ’τη μύτη.
    • Κλειδαριά: Μια κλειδαριά χρειάζεται σε περίπτωση που απομακρυνθείς από τη μοτοσυκλέτα κατά τη διάρκεια μιας στάσης. Κλείδωσέ τη γιατί ποτέ δεν ξέρεις.
    • Εργαλεία: Μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε βλάβη. Να έχεις πάντα μαζί σου πένσα, κατσαβίδι, κοφτάκι, γαλλικό κλειδί, ένα σετ άλλεν και δεματικά, για να είσαι ήσυχος.
    • Βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών: Έχει μέσα τα απαραίτητα για τραυματισμούς, μικροατυχήματα και τσιμπήματα. Πάρε ένα έτοιμο κιτ και προσάρμοσέ το στα μέτρα σου. Καλό θα είναι να έχεις κι ένα buff για να αποτρέψεις τσιμπήματα από έντομα στο λαιμό.
    • Αντηλιακό: Επειδή το πρόσωπό μας εκτίθεται στον ήλιο, ειδικά αν είναι μεγάλο το ταξίδι, θα πρέπει να το προστατεύουμε με αντηλιακό.
    • Νερό: Πολύ σημαντικό είναι να έχουμε μαζί μας ένα μπουκάλι με νερό. Θα το χρειαστούμε σε κάθε στάση για ενυδάτωση.
  • Κιτ επισκευής ελαστικών: Επειδή, άνθρωποι είμαστε, και οδηγώντας σε ένα κακοτράχαλο δρόμο, μπορεί να συμβεί σε όλους μια αναποδιά με το λάστιχο, έχε μαζί σου ένα κιτ, και δες και πως πρέπει να το χρησιμοποιείς. Κρίμα να περιμένεις την οδική, για ένα λάστιχο που μπορείς να φτιάξεις μόνος σου.
  • Χάρτης: Μπορεί να έχεις gps, όμως αν επειδή σε πολλά μέρη μπορεί να ξεμείνεις από σήμα ή μπαταρία, έχε μαζί σου ένα χάρτη για να ξέρεις που βρίσκεσαι και που πηγαίνεις.

Εξοπλισμός

Τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να έχεις πριν από το ταξίδι σου, αλλά ένα από τα πιο σημαντικά, είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός. Θα μου πεις, χρειάζεται να τα έχω όλα αυτά; Ο εξοπλισμός θα σε προστατεύσει από τις καιρικές συνθήκες, τον άνεμο, τα πετραδάκια του δρόμου, τα έντομα, αλλά και από κάποιο ατύχημα. Δεν είναι ανάγκη να έχεις τα καλύτερα προϊόντα, αλλά πάντα να φοράς: 

Με λίγα λόγια, τι πρέπει να προσέχεις πριν από ένα ταξίδι με μηχανή; Να είναι η μηχανή σε καλή κατάσταση, να ελέγξεις τα λάστιχα και να γεμίσεις βενζίνη, να φορτώσεις σωστά, να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα, να σχεδιάσεις τη διαδρομή και να φροντίσεις για την ασφάλειά σου, φορώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό. Τώρα είσαι έτοιμος να απολαύσεις τη διαδρομή!