Ποια Είναι Τα Καλύτερα Κράνη Μηχανής: Βασικές Πληροφορίες

0
361
Τα Καλύτερα Κράνη Μηχανής

Για την οδήγηση τόσο εντός της πόλης όσο και για ταξίδια όλοι θα πρέπει να βάζουμε ως κορυφαία προτεραιότητα την ασφάλεια. Για να είμαστε ασφαλείς όμως θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα κράνη μηχανής, που μπορούμε να αγοράσουμε. Φυσικά, αν και η ασφάλεια είναι πρωτεύουσας σημασίας, δεν είναι το μόνο ζητούμενο από ένα κράνος. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε αρχικά τι θα πρέπει να προσφέρει ένα κράνος και τι τύποι υπάρχουν για να καταλήξουμε στα καλύτερα.

Τι προσφέρει ένα κράνος

Όπως γνωρίζουμε το κράνος, πρώτα και κύρια, θα πρέπει να προσφέρει προστασία. Όμως θα πρέπει επίσης να προσφέρει καλό αερισμό και απομόνωση του θορύβου. 

Προστασία

Το κράνος θα πρέπει να προσφέρει ασφάλεια. Όταν σκεφτόμαστε προστασία, έρχεται στο μυαλό μας η πτώση από τη μηχανή. Φυσικά, αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας στον οποίο θα πρέπει να μας προστατεύει το κράνος μας. Αλλά δεν είναι ο μόνος. Θα πρέπει επίσης να μας προστατεύει από τον αέρα, τα σκουπιδάκια και τα έντομα που ενδέχεται να πέσουν στο πρόσωπό μας. Τέλος, θα πρέπει να μας προστατεύει και από τις καιρικές συνθήκες, όπως την βροχή ή τον έντονο ήλιο.

Αερισμός

Η οδήγηση μηχανής για πολλές ώρες μπορεί να γίνει κουραστική. Πόσο μάλλον όταν το κεφάλι του αναβάτη ζεσταίνεται από το κράνος. Γι ’αυτό υπάρχουν πολλά κράνη μηχανής που διαθέτουν αερισμό. Έχουν δηλαδή κάποιους αεραγωγούς που ανοίγουν και κλείνουν εύκολα για να δροσίζεται ο οδηγός. Όπως θα δούμε και στη συνέχεια, όμως, όσο περισσότερος αέρας περνάει στο κράνος, τόσο περισσότερο δροσίζεται ο αναβάτης, αλλά ταυτόχρονα δημιουργείται και περισσότερος θόρυβος.

Απομόνωση θορύβου

Ο θόρυβος του αέρα μπορεί να δυσκολέψει τον αναβάτη σε μια μεγάλη διαδρομή. Γι’αυτό το λόγο τα κράνη είναι σχεδιασμένα για να τον απομονώνουν. Φυσικά, όμως κανένα κράνος δεν μπορεί να τον απομονώσει τελείως. Θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι ο θόρυβος μπορεί να πηγάζει από διαφορετικές αιτίες, όπως την κατεύθυνση και την ταχύτητα του αέρα, το ύψος του αναβάτη, την μηχανή, και το αν το κράνος, αλλά και η μοτοσυκλέτα έχει ζελατίνα ή όχι. Αν δηλαδή ο αέρας χτυπάει το πάνω μέρος του κράνους εκεί που υπάρχει ο αερισμός, τότε δεν γίνεται να μειωθεί ο θόρυβος.  

Προσοχή: Συνήθως, όσο καλύτερος είναι ο αερισμός, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο θόρυβος. Δεν γίνεται ένα κράνος να προσφέρει τέλειο αερισμό χωρίς θόρυβο ή το αντίστροφο, δηλαδή απομόνωση θορύβου και καλό αερισμό. 

Ποια είναι τα μέρη του κράνους

μέρη κράνους

Για να δούμε ποια είναι τα καλύτερα κράνη μηχανής, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε από ποια μέρη αποτελείται ένα κράνος, ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε υλικά, κατασκευή κ.λ.π.

Εξωτερικό κέλυφος

Το εξωτερικό κέλυφος είναι η εξωτερική πλευρά του κράνους που σκοπό έχει να απορροφά όλους τους κραδασμούς. Μπορεί να κατασκευαστεί από θερμοπλαστικό, συνθετικές ίνες ή carbon.

  1. Θερμοπλαστικό: Είναι ένα ελαφρύ και πολύ σκληρό υλικό. Αποτελεί την πιο οικονομική επιλογή. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά δημοφιλές μιας και διαρκώς αναβαθμίζεται. Πλέον έχει γίνει πιο ελαφρύ και πιο ανθεκτικό.
  2. Polycarbonate: Είναι επίσης ένα οικονομικό υλικό που συνδυάζει μεγάλη αντοχή στις κρούσεις και ελαφρύ βάρος.
  3. Fiberglass: Πρόκειται για ένα καλύτερο υλικό από το θερμοπλαστικό, το οποίο απορροφά σε μεγαλύτερο βαθμό τους κραδασμούς και προσφέρει μεγαλύτερη προστασία.
  4. Kevlar: Είναι εξαιρετικά ελαφρύ και ανθεκτικό στις κρούσεις. Συχνά συνδυάζεται με fiberglass για αυξημένη ανθεκτικότητα.
  5. Carbon: Είναι το πιο ελαφρύ υλικό και ταυτόχρονα προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία. Όμως, είναι και αυτό που κοστίζει περισσότερο. Αυτό το υλικό χρησιμοποιείται κυρίως σε αγωνιστικά κράνη.

Ενδιάμεσο στρώμα 

Το ενδιάμεσο στρώμα βρίσκεται ανάμεσα στο εξωτερικό κέλυφος και την επένδυση. Αποτελείται από αφρό πολυστερίνης και σκοπός του είναι να παρέχει επιπλέον προστασία μέσω της απορρόφησης των κραδασμών. Μετά την πρόσκρουση αυτό το υλικό διαχέεται και παραμορφώνεται. Γι’αυτό το λόγο μετά από ένα ατύχημα θα πρέπει να αλλάξετε κράνος.

Επένδυση

Η επένδυση είναι το εσωτερικό ύφασμα που έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο. Η επένδυση χρησιμεύει όχι μόνο στην απορρόφηση των κραδασμών, αλλά και στο να παραμένει το κράνος σταθερό στο κεφάλι. Σε ορισμένα κράνη η επένδυση βοηθάει και στο να μην ιδρώνει ο αναβάτης.

Ιμάντες συγκράτησης

Είναι τα δύο λουράκια που πρέπει να δέσετε όταν φοράτε το κράνος, προκειμένου να μείνει σταθερό και να μην φύγει ή να μην κουνιέται.

Ζελατίνα

Η ζελατίνα είναι το προστατευτικό “τζαμάκι” του κράνους. Βοηθάει στην καλή ορατότητα και προστατεύει από τον αέρα, τη σκόνη, τα έντομα, τη βροχή κ.λ.π.

Ποιοι τύποι κράνους υπάρχουν

Τελευταία πληροφορία που χρειαζόμαστε προτού αποφασίσουμε να προχωρήσουμε είναι οι τύποι των κράνων που υπάρχουν. 

Full-Face

Τα full-face είναι αυτά που προσφέρουν το μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας και αεροδυναμικής. Υπάρχουν αυτά που είναι σχεδιασμένα πολύ καλά και για πιο μεγάλα ταξίδια και για πιο μεγάλες ταχύτητες. Αν το full-face κράνος σας έχει καλό αερισμό και διανύετε μεγάλες αποστάσεις, μπορεί επειδή περνάει πολύς αέρας να έχουν θόρυβο. Γι’αυτό το λόγο συστήνεται να τα φοράτε μαζί με ωτοασπίδες. Υπάρχουν βέβαια, και full-face κράνη που δεν είναι τόσο θορυβώδη, όπως π.χ. Τα πιό “τουριστικά”.  

Flip-Up

Τα flip-up είναι από τα καλύτερα κράνη μηχανής σε ότι έχει να κάνει με τον αερισμό του κεφαλιού. Επειδή είναι σπαστά, επιτρέπεται στο μπροστινό μέρος να σηκώνεται κι έτσι δροσίζουν το καλοκαίρι και προστατεύουν από το κρύο το χειμώνα. Ωστόσο, ένα βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι δεν προσφέρουν τόσο μεγάλη ασφάλεια όσο τα full-face. Επομένως προσφέρουν προστασία και αερισμό, αλλά όχι τόσο μεγάλη προστασία όσο τα full-face, και όχι τόσο καλό αερισμό, όσο τα jet. Αυτά τα κράνη επιλέγονται συχνά από όσους κινούνται μέσα στην πόλη ή κάνουν ταξίδια και κάνουν συχνές στάσεις.

Dual-Sport

Τα κράνη dual-sport είναι ένα υβρίδιο μεταξύ full-face και enduro. Πρόκειται για ένα “off-road” κράνος με ζελατίνα. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η ζελατίνα είναι φιμέ και εσωτερική. Αυτά τα κράνη είναι χρήσιμα σε όσους κάνουν μικτές διαδρομές, δηλαδή οδηγούν και σε εθνικές οδούς και κάνουν και light off-road. Αυτά τα κράνη έχουν πολύ καλό αερισμό που χρειάζεται στο enduro/off-road. Όμως επειδή βρίσκονται λίγο “μακριά” στο μέρος του πηγουνιού, έχουν και λίγο περισσότερο θόρυβο.  

Enduro

Τα enduro είναι τα κράνη που ενδύκνυνται για off-road οδήγηση. Έχουν μεγάλους αεραγωγούς και γείσο για καλύτερο αερισμό και αεροδυναμική. Στο μπροστινό μέρος δεν υπάρχει ζελατίνα, καθώς εκεί μπαίνουν τα γυαλιά του αναβάτη που προσφέρουν καλύτερη προστασία και ορατότητα. Πρόκειται για κράνη που δεν είναι για οδήγηση στην πόλη, αφού το πρόσωπο είναι εκτεθειμένο και επίσης για τον ίδιο λόγο δεν χρησιμοποιούνται το χειμώνα.

Jet

H τελευταία κατηγορία είναι τα κράνη jet. Αυτά είναι ανοιχτά, δηλαδή δεν έχουν “σαγόνι”. Ορισμένα σε αυτή την κατηγορία δεν έχουν ούτε ζελατίνα. Είναι τα κατεξοχήν κράνη πόλης, γιατί φοριούνται και βγαίνουν εύκολα και αποθηκεύονται εξίσου εύκολα κάτω από τη σέλα. Στα βασικά τους μειονεκτήματα είναι ότι δεν προσφέρουν επαρκή προστασία σε περίπτωση ατυχήματος. Επίσης η οδήγηση το χειμώνα με jet κράνος δεν είναι ευχάριστη γιατί δεν προστατεύουν καθόλου από το κρύο.

Τα καλύτερα κράνη μηχανής είναι αυτά που προσφέρουν τη μεγαλύτερη ασφάλεια και ταιριάζουν στον κάθε αναβάτη. Μπορεί κανείς να ιεραρχεί τον αερισμό πάνω από την απομόνωση θορύβου ή το αντίστροφο. Επίσης, μπορεί κανείς να αναζητά άνεση και πιο ελαφριά κράνη. Είναι αλήθεια ότι, τα κράνη που παρέχουν τη μεγαλύτερη ασφάλεια είναι τα full-face δρόμου. Ωστόσο, για παράδειγμα, ένα πολύ ακριβό flip-up ενδέχεται να είναι καλύτερο από ένα πιο φθηνό full-face. 

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας για την επιλογή κράνους έχει να κάνει με την χρήση που σκοπεύετε να κάνετε με την μηχανή. Τη χρησιμοποιείτε για ταξίδια, για commuting, για enduro ή για όλα τα παραπάνω; Ανάλογα με τη χρήση θα μπορέσετε πιο εύκολα να βρείτε τι είναι αυτό που ζητάτε από ένα κράνος. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι στη διάρκεια της ζωής μας μπορεί να αλλάξουν οι προτεραιότητές μας και επομένως και τα θέλω μας, οπότε καλό είναι να είμαστε πάντα ανοιχτοί σε αλλαγές και δοκιμές. 

Όποιο κράνος και αν επιλέξετε, είναι σημαντικό να το δοκιμάσετε πρώτα για να βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει σωστά στο κεφάλι σας. Επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας δώσουμε τις κατάλληλες πληροφορίες και συμβουλές για τη σωστή αγορά κράνους.